Vad är kams?

Kams – En Smak av Jämtland

Kams är en traditionell maträtt från Jämtland, en region i Sverige. Kams är en måltid rik på historia, med rötterna djupt sänkta i Jämtlands bönder och arbetare. Trots dess likhet med den mer kända norrländska maträtten palt, bär kams sina egna traditionella drag, vilket ger den en unik identitet i jämförelse.

Kams
Kams

Ingredienser och Tillagning

Kams framställs av en deg av riven potatis och kornmjöl, ibland med tillägg av vetemjöl. De tar form av en boll, fylld med tärningar av fett fläsk. Denna potatisboll kokas sedan i vatten till dess att den är fullständigt tillagad och redo att ätas.

Servering och Tillbehör

Rätten serveras ofta med smör, messmör (eller ”mese”), brunost och sötost. Drycken som brukar serveras till kams är oftast iskall mjölk eller vatten. En vegetarisk version av rätten, som kallas flatkams, finns också. Om det blir något över av kams kan man steka resterna dagen efter, vilket kallas uppstekt kams.

Kams vs Palt

Kams och palt liknar varandra på flera sätt, men det finns vissa skillnader. Till exempel tillagas palt alltid av rå, riven potatis blandad med mjöl och salt, medan kams görs med en blandning av riven potatis och kornmjöl.

Klubba eller Klåbb Traditionell mat

Ett annat traditionellt recept från norra Sverige är klubba, klåbb, klöbba eller klöbban, även känd som klimpen. Denna maträtt görs vanligtvis på kornmjöl, vatten och salt, och formas till klimpar med hjälp av händerna. Dessa kan ibland fyllas med stekta fläsktärningar, och kokas sedan i vatten med lite salt tills klimparna flyter upp. Klubba serveras vanligtvis med vitsås eller messmörssås och stekt fläsk, alternativt stekt fläsk och flott.

Palt Servering och Kulturella Traditioner

Palt äts oftast med smör och lingonsylt, men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. På vissa håll serveras det även med sirap. Till palt, liksom till många andra mjölrätter, är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt på är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Detta kallas smörbrunn. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i tärningar och stekas. I vissa regioner i Norrland finns det även ett fenomen som kallas ”paltkoma” eller ”paltschwimen”, ett uttryck som refererar till den dåsighet som kan inträffa efter att ha ätit en generös portion palt, eftersom det är en ganska tung maträtt. Det finns även en variant av palt kallad blodpalt, där samma recept används men med tillägg av blod, vilket ger palten en mörkare färg och en något annorlunda smak.

Recept på Kams

Följande är ett grundläggande recept för att göra kams:

Ingredienser

 • 2 kg rå potatis
 • 0.5 kg kokt potatis
 • 4 tsk salt
 • 1 liter kornmjöl (0,8-1 liter beroende på vilken potatis man använder)
 • 3 dl vetemjöl (hälften i smeten och hälften att rulla kamsen i)
 • 1 dl grädde eller mjölk
 • 400 gram rimmat sidfläsk, tärnat
 • 5 liter vatten (för kokning)
 • 4 msk salt (för kokning)
 • 1 dl messmör (för kokning)

Tillagning

 1. Koka upp vattnet med salt och messmör. Tärna fläsket. Skala och mal potatisen i en köttkvarn.
 2. Arbeta snabbt ihop degen med salt, grädde och mjölet i omgångar. Gör en liten provkams och koka tills den flyter upp, cirka 10 min. Tillsätt mera salt om det behövs.
 3. Strö lite vetemjöl över degen och ös upp en lagom stor degklump. Lägg den på en tallrik med vetemjöl. Gör en fördjupning och lägg i cirka 1 msk fläsktärningar.
 4. Nyp ihop degen och rulla den till en boll. Lägg försiktigt ner den med slev i det sjudande vattnet. Skaka grytan då och då så de inte fastnar i botten.
 5. När alla ligger i grytan – låt koka 60 min på svag värme med locket på glänt. Servera med smör och lingonsylt.
 6. Det som blir över kan frysas ner. Enkelt att tina över natten och sedan steka upp i bitar.