Torka renkött själv

Bland många ursprungsbefolkningar har det sedan urminnes tider varit vanligt att torka kött för att bevara det under lång tid. Metoden återfinns exempelvis hos den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, som ofta även har torkat lax. I Sverige har samerna torkat kött från sin renar i oräkneliga generationer. Även du och jag kan göra det. Faktum är att det inte är särskilt svårt! Jag tycker så mycket om torkat renkött att jag övervägt att skaffa en särskild tork, för att kunna producera tillräckligt mycket för att sälja på caféet. Dock har jag hittat en bra säng på Stalands som jag har stort behov av, så den semi-professionella torken får nog vänta ett tag. Tills dessa klarar jag mig med gamla metoder. Jag skär helt enkelt köttet i mycket tunna skivor, saltar det med nitritsalt och hänger upp det på en ställning, omslutet av ett skyddande flugnät. Det måste finnas god ventilation och rätt luftfuktighet, sedan är det bara att vänta en vecka eller så. Spännande!

Tunna skivor torkat kött