Samiska ord i svenskan

Samiska ord i svenskan

Jag undrar om jag kanske var same i mitt förra liv. Längtan efter att få lära mig mer om allt som har med samerna att göra finns hela tiden inom mig. Efter min resa till Jokkmokk har min dragning till det samiska livet blivit allt starkare. Jag läser allt jag kommer över om kultur, mat och historia. Jag skulle gärna lära mig språket också. När jag var i Jokkmokk hörde jag några äldre män tala med varandra på samiska och det klingade så vackert i mina öron. Jag hittade lite intressant information om samiska språket. Något jag inte kan förstå är varför det finns så få samiska ord i svenskan. De enda samiska ord i svenskan jag kan hitta efter att ha letat information är dessa

1. gukse – kåsa

2. goathe – kåta

3. vatjav – vaja. Är det någon av er som också känner en stark längtan och dragning till en annan kultur?

Gör ni något åt det som till exempel att resa dit, lära er språket eller läsa en massa böcker om ämnet?