Samisk matkultur

Samisk matkultur är något vi bör värna om och det märks att gammal traditionell samisk matkultur håller på att få ett uppsving. Från början var samernas föda det de fick ut från jakt och fiske. Renmjölken spelade också en stor roll. Samisk matkultur var säsongsbetonad och de tog tillvara på vad man kunde i naturen, såsom örter och bär. På sommaren levde de huvudsakligen på fiske och renmjölk, medan de vintertid åt kött och till det konserverade örter. Slakten av renarna skedde i september och på det klarade de försörjningen fram till tidig vår och de tog tillvara i stort sett allt man kunde från djuret. Samisk matkultur har hundraåriga traditioner och det är viktigt att vi bevarar den. Många har förstått vikten av att äta ren och naturlig mat och det är precis vad samisk matkultur innebär. Att äta renkött är att äta ekologiskt och man kan ta tillvara i stort sett alla delar av renen. Tillagningssätten och rätterna är många. Här är några exempel:

– Kallrökt renkött är en traditionell metod att torka köttet på som gör det väldigt hållbart.
– Varmrökt renkött är inte lika traditionellt, utan är en metod som används när det ska förtäras snabbt.
– Lättrökt renkött är den metoden används när köttet ska tillagas ytterligare som till exempel stekas.
– Lufttorkat kött är en metod som kan ha en hållbarhet på flera år.
– Inkokt kött görs av renar som varit endast på gräsbete som gör att köttet är för vattnigt för att torkas. Kan förvaras i glasburk.

Även hjärta, lever och fett från renen används. Blodet används till att göra korv och en typ av pannkaka. Souvas är alla former av lättrökt och saltat renkött och det mest kända serveringssättet är det vi kan se på olika marknader och festivaler. Då serveras köttet ofta i ett pitabröd eller tunnbröd.