Samisk dessert

Fjällsyra – En Värdefull Ört i Samisk Matlagning

Fjällsyra (Oxyria digyna) är en flerårig örtväxt med en karaktäristiskt syrlig smak, som förekommer flitigt i den samiska matkulturen. Traditionellt har den samiska befolkningen använt denna ört för att lägga till en fräsch och syrlig smak i deras rätter. Fjällsyra är rik på C-vitamin och har traditionellt använts för att förebygga skörbjugg. Dessutom kan fjällsyra användas för att förstärka smaken av olika bär som används i efterrätter, till exempel genom att blanda fjällsyra och socker för att skapa en enkel men smakfull dessert.

Fjällsyra (Oxyria digyna)
Fjällsyra (Oxyria digyna)

Traditionell Samisk Matlagning och Dess Användning av Naturprodukter

Samernas traditionella kök speglar en djup respekt och förståelse för naturen, där många ingredienser och maträtter varierar med årstiderna. Exempel på detta är en traditionell samisk dessert kallad kaffeost, som är gjord av grädde, mjölk och ostlöpe, och en annan unik skapelse där en renmage fylls med renmjölk och kvanne, en växt som har en smak liknande rabarber, och sedan lagras för att skapa en slags glass. Bär, som lingon, blåbär och hjortron, har alltid varit en viktig del av samisk matlagning. Lingon plockades ofta efter att de fryst för att vara mest hållbara, blåbär kunde torkas och sedan användas för att göra blåbärssoppa, och hjortron används idag gärna av moderna samiska matkreatörer för att skapa nya desserter.

Modern Samisk Matlagning – Lokala Ingredienser, Nya Skapelser

Moderna samiska kockar fortsätter att utforska de kulinariska möjligheterna med hjälp av traditionella ingredienser. Trots att vissa skapelser inte är traditionella samiska desserter, betonas de lokala råvarornas värde, många av dem är sådana som de gamla samerna använde. Exempel på detta kan vara enbärsglass toppad med strösslade björkskott, eller en hjortronpannacotta sötad med fjällbörksirap.

Bär i Samisk Kultur – Mer än bara Frukter

Bär som har vuxit i midnattssolen sägs vara de mest smakrika, vilket verkligen återspeglas i samisk matlagning. Mogna, saftiga hjortron plockade från norrländska myrar är en delikatess, och det är inte ovanligt att dessa serveras i sofistikerade rätter som lingonparfait med kolasås och frysta lingon. Medan dessa moderna tolkningar kanske inte är traditionella samiska desserter, representerar de en modern förnyelse av samisk matlagning med en stark koppling till tradition och natur.

Panna Cotta med Fjällsyra, Blåbär och Hjortron

Ingredienser

 • 5 dl grädde
 • ½ dl socker
 • 1 vaniljstång
 • 3 gelatinblad
 • 2 msk fjällsyra, finhackad
 • 2 dl färska blåbär
 • 1 dl färska hjortron

Metod

 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
 2. Skär ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och socker.
 3. Värm upp blandningen tills sockret har löst sig, men låt den inte koka.
 4. Krama ur vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och lägg dem i den varma gräddblandningen. Rör om tills gelatinet har löst sig helt.
 5. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt den finhackade fjällsyan. Låt blandningen svalna något.
 6. Häll upp gräddblandningen i fyra portionsformar. Täck med plastfilm och ställ i kylskåp i minst 4 timmar, eller tills panna cottan stelnat helt.
 7. Servera panna cottan toppad med färska blåbär och hjortron.

Denna ljuvliga dessert ger en skön smak av nordisk vildmark och kommer garanterat att uppskattas av alla gäster.