Gahkku Samiskt Tunnbröd

Gahkku, även känt som samiskt tunnbröd eller lappbröd, är en traditionell brödtyp i samisk matlagning. Detta mjuka och flexibla tunnbröd skiljer sig från det hårdare, knapriga tunnbrödet som är mer vanligt i andra delar av Sverige. Dess enkla och hälsosamma sammansättning – oftast bestående av mjöl (vanligtvis rågmjöl eller vete), vatten och salt – bidrar till dess popularitet och breda användning.Ett särdrag för gahkku är dess karaktäristiska utseende, med ett hål i mitten. Denna unika design har en praktisk historia: hålet tillät att brödet hängdes på en pinne för torkning eller förvaring. I dagens moderna kök är detta en nostalgisk detalj som minner om brödets gamla traditioner.

Gahkku – Traditionellt Norrländskt tunnbröd

Gahkkus tillverkning och användning

Tillverkningen av gahkku är relativt enkel. De grundläggande ingredienserna blandas för att skapa en deg, som sedan kavlas ut till en mycket tunn skiva och gräddas på en het platta eller stekpanna. I vissa versioner kan ett jäsmedel, såsom bakpulver, läggas till för att ge brödet en viss fluffighet. När det gäller servering är gahkku lika mångsidigt som något bröd kan vara. Det kan ätas rent som det är, användas för att göra smörgåsar eller wraps med olika fyllningar, såsom renkött (som i Souvas), fisk eller ost. Med smör och mesost (en typ av brunt, sött ost) blir det en särskilt läcker behandling.

Gahkku i samisk kultur

I samisk kultur är gahkku mer än bara ett matbröd – det är en del av folkets historia och identitet. Det har förts vidare från generation till generation och är fortfarande en grundläggande del av det samiska köket.Den långa hållbarheten gjorde det till en idealisk matvara för samernas nomadiska livsstil, medan dess flexibilitet och smidighet gjorde det möjligt att använda på många olika sätt. Trots dess enkelhet är gahkku ett gott exempel på samernas förmåga att anpassa sig till de utmanande norrländska förhållandena och skapa närande och tillfredsställande mat med begränsade resurser.

Recept på Gahkku

Ingredienser:

  • 500 gram rågmjöl
  • 500 gram vetemjöl
  • 1 tesked salt
  • 700 ml vatten
  • Eventuellt lite bakpulver

Metod:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
  2. Tillsätt vatten lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i mindre bitar och kavla ut varje bit till en tunn rundel. Gör ett hål i mitten.
  4. Grädda varje rundel på en het, torr stekpanna eller platta tills den får en lätt gyllenbrun färg. Vänd och grädda andra sidan.
  5. Låt brödet svalna på ett galler. Servera färskt, eller förvara det torrt för senare användning.

Njut av gahkku med dina favoritpålägg eller som en del av en större måltid – den traditionella samiska vägen.