Cykelsemester i Lappland

Det är dags att planera sommarsemestern och vad kan vara bättre än en cykelsemester i Lappland och andra delar av Norrland. Rutten är inte bestämd ännu men jag har funderingar på att ta tåget upp till Abisko för att uppleva att åka linbana upp till Nuolja i midnattssol. Därefter tar jag cykeln och ger mig av till Vittangi som är Kiruna kommuns enda skogssameby. Skogssamerna är en ursprungsbefolkning som till skillnad mot de andra samerna inte flyttar till fjällen sommartid. De är istället verksamma året om i skogen. Det sägs att en del invånare där bär på en gen eller sällsynt sjukdom som gör att de inte känner någon smärta. Efter Vittangi tänkte jag ta mig till Ammarnäs för att ansluta till cykelleden Vindelälvsleden som sedan leder till Vännäsby i Västerbotten. Det är en lång rutt, jag vet, och det det kommer att ta lite tid. Jag tänkte faktiskt fuska lite också och har redan kikat på elcyklar på nätet. Sedan kan man ju faktiskt i Norrland välja att cykla vilken tid på dygnet man vill. Det är ju ljust hela tiden sommartid.

Solen skiner på älv och berg