Blodpannkaka recept

Blodpannkaka – En nordisk tradition

Blodpannkaka är mer än bara en maträtt; det är en symbol för den nordiska matkulturen, särskilt i norra delarna av Sverige. Denna traditionella skandinaviska rätt har länge varit en stapelvara i många hushåll, och dess unika smak och konsistens gör den till en minnesvärd upplevelse för både lokalbefolkningen och besökare. Medan blodpannkaka kan vara nytt för vissa, för andra representerar det minnen, traditioner och en koppling till det förflutna.

Blodpannkaka med lingonsylt och bacon

Renblod – Hjärtat av blodpannkaka

Kärnan i blodpannkaka är renblod, en viktig ingrediens som ger rätten dess distinkta färg och smak. Renblodet blandas med mjöl, vatten eller mjölk, lök och ibland kryddor för att skapa en tjock smet. Denna smet steks sedan i panna tills den blir fast och mörk. Renens betydelse i den samiska kulturen kan inte överskattas, och användningen av renblod i matlagning är ett sätt att hedra detta djur och dess bidrag till samhället.

Samisk matkultur – Ursprunget till blodpannkaka

Blodpannkaka har djupa rötter i den samiska kulturen. Renen, som är centralt i samisk livsstil, har alltid varit en viktig källa till näring och resurser. I en kultur där det är viktigt att använda alla delar av ett djur, blev blodpannkaka ett sätt att dra nytta av renens näringsvärde. Genom att använda renblod i matlagning skapades en näringsrik och mättande rätt som också bevarade historien och traditionerna i regionen.

Blod från nöt – En annan variant

Även om renblod är den traditionella ingrediensen i blodpannkaka, finns det variationer av rätten som använder blod från nöt. Denna variant är mindre vanlig men erbjuder en något annorlunda smakprofil. Precis som med renblod blandas nötblodet med andra ingredienser för att skapa en tjock smet som sedan steks. Oavsett vilket blod som används, är kärnan i blodpannkaka dess unika fermenteringsprocess och den djupa smaken den ger.

Recept på blodpannkaka med renblod

Eftersom det samiska köket är mitt huvudtema här i bloggen tänkte jag tillägna detta inlägg åt ett av mina favoritrecept, nämligen till blodpannkaka med messmörssås till.

Detta behöver du för att göra delikatessen (ca 4 personer):

3 dl renblod
3 dl vatten eller buljong
3 smörfrästa hackade lökar
5 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
1 msk malen kryddpeppar
2 msk salt

Till såsen behövs:

200 gr lättrökt renfett eller suovas
1 dl messmör
1 dl grädde

Hacka och fräs lök. Häll ner den i en vispad smet av renblod, buljong, mjöl, kryddor och sirap. Grädda som vanliga tunnpannkakor. Under tiden kan du göra såsen, då du fräser fettet/köttet och blandar i grädde och messmör. Låt småputtra en stund.