Samisk mat recept

Idag är det många som vill återgå till den naturliga och nyttiga maten istället för halvfabrikat. Flera hushåll har återinfört långkok och upptäckt alla positiva sidor med slow food. Vi vill gärna att barnen ska växa upp och upptäcka gamla traditionella recept och naturliga råvaror. Samisk mat recept innehåller sådant som den svenska naturen har att erbjuda. Bär ger vitaminer och antioxidanter. Viltkött och fisk innehåller viktiga mineral, omega3 samt att de har låg fetthalt. I dagens samhälle har vi kanske inte tid att laga samisk mat recept enligt de gamla tillagningssätten men många recept har förnyats för att passa in i våra hektiska liv. Ingredienserna som används i samisk mat recept går ofta att få tag i på olika håll i landet så prova gärna på att göra olika samiska rätter. Något som är gott till viltkött och rökt är torkad frukt eftersom sötman koncentreras i den, här hittar du torkad frukt, testa gärna!
Här är några tips på samiska recept varav en del är traditionella, medan andra är nya och moderna fast med samisk grundtanke och ingredienser från norrländska naturen:

  1. Blodpannkaka med sås av messmör och rårörda lingon.
  2. Souvas är rökt och torkat renkött. Stek det snabbt i smör och servera i tunnbröd eller med potatismos.
  3. Lingonpaj med hemgjord vaniljsås.
  4. Gahkku är ett bröd som gräddas i stekpanna på spisen.
  5. Kokt rentunga med rotmos.
  6. Röding och annan fisk från de norrländska forsarna.
  7. Desserter med blåbär och hjortron.
  8. Älgkött. Prova till exempel älgfärsbiffar.
  9. Skogssvampssoppa.

Viltkött passar utmärkt till olika grytor. Prova gärna att tillsätta lingon eller enbär som ger en härlig smakbrytning i grytor. Kryddor som passar är vitlök, rosmarin och timjan. Vad man bör tänka på är att viltkött lätt blir hårt när det kallnar så servera köttet varmt på uppvärmda tallrikar för absolut bästa resultat.

(Visited 2 254 times, 1 visits today)