Samisk dessert

Samerna har alltid tagit vara på det naturen ger och deras kök har varierat efter årstiderna. En gammal traditionell samisk dessert är en kaffeost som görs av grädde, mjölk och ostlöpe. Den gräddas i ugnen och därefter skärs den i strimlor. Man lägger strimlorna i kaffet och äter med sked. En annan samisk dessert som för oss kan låta både exotisk och konstig är en renmage som fylls med renmjölk kryddad med kvanne. Den sänks ner i en källa och till vintern tar man fram den och då kan man skrapa ur renmjölksglassen. Det här var en metod att konservera mjölken men den kunde då alltså ätas även som glass. Kvanne som den kryddades med påminner om rabarber. Den kan skalas och ätas rå. Som efterrätt kunde man äta syrad mjölk med kvanne och även tillsätta ängssyra för att ta bort kvannens bitterhet. Rör fjällsyra och socker så har du även här en enkel samisk dessert. Bär har samerna alltid använt. Lingonen plockades ofta efter att de fryst eftersom de då var som mest hållbara. Blåbären kunde torkas och sedan användas till att koka blåbärssoppa. Hjortron används gärna av moderna samiska matkreatörer för att skapa nya desserter. Det rör sig inte om traditionell samisk dessert men råvarorna är lokala och sådant som även de gamla samerna använde. Vad sägs om enbärsglass med strösslade björkskott eller hjortronpannacotta med fjällbörksirap? Vem säger nej till en lingonparfait med kolasås och frysta lingon? Det sägs att bär som har vuxit i midnattssolen är de mest smakrika. Om du någonsin har ätit mogna, saftiga hjortron som är plockade på de norrländska myrarna tror jag nog att du håller med om det.

(Visited 583 times, 1 visits today)