Lappskojs är en gammaldags maträtt

Lappskojs förekommer i hela norra Europa

Kanske har du hört ordet lappskojs någon gång men inte funderat närmre över vad det är för någonting. Lappskojs, som även kallas lapskojs, lapskaus eller lappsko – kärt barn har ju många namn – är en traditionell maträtt med kött. Rätten förekommer faktiskt i flera varianter i många olika länder i Nordeuropa, men den svenska innehåller traditionellt sett saltat nötkött, potatismos och kryddor. En annan variant är att använda rökt fläsklägg istället. Genom att använda en rökpistol får du enkelt önskad rökarom på ditt kött och med olika typer av träspån kan du välja om ditt kött ska smaka exempelvis äpple eller körsbär. Som tillbehör till maträtten är det gott med inlagda rödbetor. Längre tillbaka använde man tärnad kokt potatis och morötter, lök, och tärnad kokt kött. Som en pyttipanna, fast kokt istället för stekt. I de familjer där lappskojs brukar lagas, skiljer sig receptet från familj till familj. Trots att ingredienserna är de samma, blir det nästan en ny maträtt beroende på vem som lagar den.

(Visited 358 times, 2 visits today)